Dünyada 2 bin 95 milyarderin olduğu tahmin ediliyor. Forbes dergisine göre, milyarderlerin en az 1 milyar dolar kazanması ortalama olarak 21 yıl alıyor. Peki dünyanın en zengin 11 iş insanı ne kadar sürede milyarder oldu?
Dünyada 2 bin 95 milyarderin olduğu tahmin ediliyor. Forbes dergisine göre, milyarderlerin en az 1 milyar dolar kazanması ortalama 21 yıl alıyor.
Fakat teknoloji gibi hızlı gelişen bazı sektörlerde iş insanları çok daha kısa zamanda milyarderler kulübüne katılabiliyor.
Peki dünyanın en zengin 11 iş insanı ne kadar sürede milyarder oldu?
11. Carlos Slim, Meksika'nın en zengin iş insanı ancak milyarder olmak 30 yılını aldı.
Forbes'e göre 80 yaşındaki Carlos Slim ve ailesi, Latin Amerika'nın en büyük telekomünikasyon şirketini kontrol ediyor. Slim ailesi ayrıca Meksika'da inşaat ve emlak işlerinde faaliyet gösteriyor.
Ayrıca Slim, New York Times gazetesinin yüzde 17'lik hisseye sahip.
Mevcut kişisel serveti: 53.2 milyar dolar (ailesi ile birlikte)
Servetinin kaynağı: Telekomünikasyon devi America Movil, Telmex ve Telcel
10. Amancio Ortega, İspanyol merkezli giyim ve aksesuar markası Zara'nın sahibinin milyarderler kulübüne katılması 26 yılını aldı.
84 yaşındaki Ortaga, İspanyol moda ve tekstil holdingi Inditex'in kurucu başkanıdır. Kariyerine tekstil üretiminde başlayan Ortega, 1975'te ilk eşi Rosalia Mera ile dünyanın en tanınmış hazır giyim markalarından biri olacak Zara'yı kurdu.
Mevcut kişisel serveti: 63.3 milyar dolar
Servetinin kaynağı: Zara, Inditex (holding)
9. Warren Buffett, finans sektörünün en saygı duyulan isimlerinden olan 89 yaşındaki yatırımcı 23 yılda milyarder olmayı başardı.
20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilen Warren Buffett, Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO'su ve en büyük hissedarıdır. Buffett birkaç kez Forbes Dergisi tarafından dünyanın en zengin insanı seçilmişti.
2006 Haziran ayında, yatırım şirketinin 10 milyon adet hissesini (yaklaşık 30 milyar dolar) Bill ve Melinda Gates Vakfı'na devrederek ABD'de şimdiye kadar yapılmış en büyük bağışı gerçekleştirdi.
Mevcut kişisel serveti: 72,5 milyar dolar
Servetinin kaynağı: Berkshire Hathaway Konglomerası
8. Bernard Arnault, moda sektörünün en zengin iş adamı 13 yılda milyarder olmayı başardı.
Moda markaları Christian Dior, Louis Vuitton, Fendi ve Givenchy gibi markaları barındıran LVMH adlı şirketin sahibi olan Fransız Bernard Arnault, Avrupa'nın en zengin iş adamı.
Mevcut kişisel serveti: 112,1 milyar dolar
Servetinin kaynağı: LVMH holdingi
Yeni teknolojiler alanındaki girişimciler daha kısa zamanda milyarder oldu
7 ve 6. Steve Balmer ve Bill Gates, teknoloji şirketlerinin ilk milyarderleri Microsoft'un kuruluşundan 12 yıl sonra bu konuma geldiler.
64 yaşındaki Bill Gates, 1975 yılında lise arkadaşı Paul Allen ile yazılım devi Microsoft'u kurdu. CNBC'ye göre şirket 1986 yılında Bill Gates'i milyarder olmasını sağladı.
Steve Ballmer'ın 1980'de Stanford Üniversitesi'nden ayrıldıktan sonra Microsoft'un ilk çalışanlarından biri oldu. 90'lı yılların sonunda Bill Gates şirketten ayrıldıktan sonra Microsoft'un başına geçti ve 14 yıl CEO oldu. Balmer ayrıca ünlü NBA takımı Los Angeles Clippers'ın sahibi.
Mevcut kişisel servetleri: 113,6 milyar dolar (Bill Gates), 72,1 milyar dolar (Steve Ballmer)
Servetlerinin kaynağı: Microsoft şirketi
5. Larry Ellison, yazılım şirketi Oracle'ı kurduktan 9 yıl sonra milyarder oldu.
Larry Ellison, Microsoft en büyük rakiplerinden biri olan Oracle tüm satın aldığı şirketlerle kurumsal pazarda Microsoft ve SAP'ın en büyük rakibi olmayı başardı.
Ellison listedeki diğer milyarderlere göre daha gösterişli hayatıyla da biliniyor.
Mevcut kişisel serveti: 72.4 milyar dolar
Servetinin kaynağı: Veritabanı yazılımı firması Oracle
4 ve 3. Sergey Brin ve Larry, dünyanın en tanınmış arama motoru Google'u kurduktan 6 yıl sonra milyarder oldu.
Larry Page ile Sergey Brin, Aralık 2019'da Google'ın çatı şirketi olan Alphabet’in icra kurulu başkanlığı (CEO) ve başkanlık görevlerinden ayrılacaklarını duyurdu.
Page ile Brin, Google'u 1998'de ABD'nin California eyaletinde bir garajda kurmuşlardı. İnternet teknolojileriyle hızla büyüyen Google, 2015'de tekrardan yapılanmaya gitmiş ve yeni kurulan Alphabet şirketi çatısı altına girmişti.
Mevcut kişisel servetleri: 67.5 milyar dolar (Sergey Brin), 69.3 milyar dolar (Larry Page)
Servetlerinin kaynağı: Alfabet, Google'ın çatı şirketi
2. Jeff Bezos, dünyanın en zengin iş adamı olsa da en hızlı milyarder olamadı. Amazon'un sahibi milyarder olmak için 5 yıl beklemek zorunda kaldı.
Jeff Bezos Amazon'u 1995 yılında ailesine ve şahsına ait 100 bin dolar civarında bir sermaye ile başlattı. 1997 yılında hisseleri halka açıldığında 54 milyon dolarlık hisse satıldı ve Bezos'u şirketi kurduğunda tek tek siparişleri paketleyen biriyken, 35 yaşına varmadan dünyanın en zenginlerinden biri oldu.
Mevcut kişisel serveti: 183,1 milyar dolar
Servetinin kaynağı: Amazon şirketi
1. Mark Zuckerberg, daha üniversite öğrencisiyken kurduğu sosyal medya şirketi Facebook ile sadece 4 yılda milyarder olmayı başardı.
Mark Zuckerberg, Harvard'daki yurt odasında öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook'u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD'nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelince (2020 itibarıyla 2.6 milyar kullanıcısı var) yatırımcıların da ilgisini çekti ve bugün sahip olduğu servetinin kaynağını oluşturdu.
Facebook'un yüzde 15'ine sahip olan Zuckerberg, dünyanın en zengin 7'nci iş adamı. Ancak Zuckerberg, eşi Priscilla Chan ile servetlerinin çoğunu bağışlamayı planladıklarını söyledi.
Mevcut kişisel serveti: 87.9 milyar dolar
Servetinin kaynağı: Facebook (Instagram, WhatsApp..)
Author: Justin Dunn
Last Updated: 1702097281
Views: 1504
Rating: 3.6 / 5 (72 voted)
Reviews: 87% of readers found this page helpful
Name: Justin Dunn
Birthday: 2008-03-16
Address: 1371 Miller Harbors Apt. 354, Sandovalbury, OK 89958
Phone: +4863753021791184
Job: Flight Attendant
Hobby: Chess, Geocaching, Embroidery, Running, Survival Skills, Fishing, Coin Collecting
Introduction: My name is Justin Dunn, I am a striking, capable, daring, unswerving, tenacious, accomplished, important person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.