header banner
Default

Grote prijsverschillen tussen Europese laadpalen; Tesla-rijders betalen het laagste bedrag


Duurzaamheid12 sep '23 12:15

De kosten voor het opladen van een elektrische auto verschilt ontzettend sterk per land. Dat blijkt uit een onderzoek van Energievergelijk.nl. Het verschil tussen Europese landen kan soms wel oplopen tot 40 eurocent per kilowattuur (kWh).

Tesla-rijders zijn het voordeligst uit aan de laadpaal

VIDEO: GETEST: niet-Tesla laden bij een Tesla Supercharger - Zo werkt het - AutoRAI TV
AutoRAI TV
De kosten voor het opladen van een elektrische auto verschilt ontzettend sterk per land. Dat blijkt uit een onderzoek van Energievergelijk.nl. Het verschil tussen Europese landen kan soms wel oplopen tot 40 eurocent per kilowattuur (kWh).
De kosten voor het opladen van een elektrische auto verschilt ontzettend sterk per land. Dat blijkt uit een onderzoek van Energievergelijk.nl. Het verschil tussen Europese landen kan soms wel oplopen tot 40 eurocent per kilowattuur (kWh). (ANP / dpa Picture-Alliance)

Bij een prijsverschil van zo'n 40 eurocent per kilowattuur heb je het al gauw over een slordige 20 euro per oplaadbeurt van 20 procent naar 80 procent, wat voor de gemiddelde elektrische auto 49 kWh is. 'En daar kom je gemiddeld zo'n 250 kilometer ver mee', aldus Koen Kuijper van Energievergelijk.nl.

‘Niet alleen voor benzinerijders, maar ook voor EV-eigenaren is dat nog altijd het goedkoopste land in Europa’
Koen Kuijper

IJsland, Frankrijk en Noorwegen vragen relatief gezien de laagste prijzen, met 60 eurocent per geladen kilowattuur, maar Luxemburg duikt daar nog een flink stuk onder met 46 cent per kilowattuur. 'Niet alleen voor benzinerijders, maar ook voor EV-eigenaren is dat nog altijd het goedkoopste land in Europa', duidt Kuijper. In Luxemburg betaal je dus gemiddeld 22,63 euro voor een oplaadbeurt.

Verdubbeling

VIDEO: Tesla Model 3 Total Cost After 5 Years! I'm Shocked
Andy Slye

Tijdens de zoektocht naar een laadpaal in landen als Tsjechië of Italië zal menig EV-rijder schrikken van de tarieven: die verdubbelen daar namelijk. Voor dezelfde oplaadbeurt betaalt men in die landen een kleine 42 euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van Luxemburg. Dat komt per kWh neer op 86 eurocent.

Lees ook | Terschelling duurste plek om auto op te laden, Losser goedkoopste

Laadprijzen in Nederland vallen over het algemeen net iets onder het Europees gemiddelde, met 72 eurocent. Dat betekent dat de gemiddelde laadbeurt in Nederland zo'n 35 euro kost. Een verschil dat volgens Kuijper ook grotendeels afhankelijk is van de aanbieder. 'Als je je auto wil opladen bij Shell Recharge, kost het je zo'n 42 euro, terwijl ChargeMap zo'n 37 euro voor een oplaadbeurt vraagt.' En waar het voor Nederlanders met benzine- en dieselauto's loont om even de grens over te steken voor een tankbeurt, kan men voor het laden beter binnenslands blijven: in België en Duitsland is het opladen van een elektrische auto met respectievelijk 78 eurocent en 80 eurocent aanzienlijk duurder.

Lees ook | 'Leg forse prijsverschillen laadpalen aan banden'

Daarnaast is het volgens Kuijper zo dat hogere prijzen van één aanbieder in het ene Europese land niet betekenen dat die aanbieder in een ander Europees land ook duur is. 'Net als dat goedkopere partijen in Nederland bijvoorbeeld in het buitenland weer duurder zijn.'

Tesla

VIDEO: Hoe gebruik je een Tesla Supercharger met een niet-Tesla? We leggen het uit met een Opel Corsa-e.
Dagelijksauto

Voor de beste prijzen moeten EV-eigenaren aankloppen bij het Tesla Supercharge-netwerk van Twitter-eigenaar en Tesla-oprichter Elon Musk, zelfs als zij niet in bezit zijn van een Tesla. In heel Europa hanteren de 'Superchargers' lagere tarieven van gemiddeld 53 eurocent per kWh, wat gelijkstaat aan een kleine 26 euro per oplaadbeurt.

In Denemarken zijn de prijzen het gunstigst bij Tesla-laadpalen, weet Kuijper. 'Daar betaal je voor een laadsessie van 49 kWh zelfs maar 10,20 euro, ofwel 21 eurocent per kilowattuur. Dat is structureel goedkoper dan de tarieven in Luxemburg.'

Lees ook | Fastned en Tesla realiseren grootste snellaadstation van Duitsland

Eigenaren van Tesla-EV's hebben het helemaal mooi bekeken, want zij genieten namelijk van nóg lagere prijzen. Omdat het Supercharge-netwerk deel uitmaakt van de Tesla-infrastructuur, zijn de gemiddelde kosten voor laden binnen Europa slechts 20,13 euro (41 eurocent per kWh). Dat is 32 cent minder dan voor alle andere EV’s.


Deel dit artikel

VIDEO: Chaos bij de laadpaal (of is het bangmakerij)? | Op zoek naar LAADPAALFILES | HUGE Car Guy Reportage
Roland Tameling - HUGE Car Guy

Gerelateerde artikelen

VIDEO: Hoe laad ik mijn elektrische auto op? | EV opladen met laadpaal in de praktijk
Laadkompas

Sources


Article information

Author: David Mendoza

Last Updated: 1702558803

Views: 541

Rating: 4.6 / 5 (81 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: David Mendoza

Birthday: 1939-11-08

Address: 8059 Andrea Gateway Apt. 668, North Jonathanmouth, MO 50193

Phone: +4306313296003861

Job: Museum Curator

Hobby: Rock Climbing, Poker, Meditation, Beekeeping, Stargazing, Astronomy, Basketball

Introduction: My name is David Mendoza, I am a transparent, Gifted, unwavering, strong-willed, forthright, rare, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.