header banner
Default

Is de komst van stablecoins een redding voor de bankensector?


Uitgevers van stablecoins concurreren momenteel met geldmarktfondsen voor zeer kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dat zijn leningen aan de Amerikaanse overheid met een korte looptijd, die momenteel een rendement van ongeveer 5,3 procent opleveren. Door de hoge vraag van stablecoin-uitgevers en geldmarktfondsen naar deze obligaties kan de rente op deze instrumenten zakken, waardoor het voor mensen interessanter wordt om hun geld bij banken te stallen.

Hoe lager de rente op deze kortlopende instrumenten, hoe interessanter de rentes worden die banken aanbieden.

Stablecoins worden serieus

De market cap van stablecoins begint met de huidige omvang van ruim 120 miljard dollar serieuze vormen aan te nemen. Stablecoin-uitgevers verdienen op hun product door de Amerikaanse dollars van klanten te parkeren in Amerikaanse staatsobligaties, die een rendement van ongeveer 5,3 procent opleveren door de renteverhogingen van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank).

Inmiddels blijkt dat stablecoin-uitgevers ongeveer 2 procent van de markt voor kortlopende Amerikaanse staatsobligaties in handen hebben.

Daardoor zijn er minder beschikbaar voor andere partijen. Het aanbod van Amerikaanse dollars neemt toe door de groei van stablecoins, waardoor de rente op de staatsobligaties daalt en dat is goed voor banken.

JPM collected some useful data regarding the footprint of stablecoins. At around 2% of T-bill market, stablecoin issuers represent a small sliver of the overall market

The missing point is that the crowding-out of T-bill buyers is the crowding-in of bank deposits 🧵👇

1/ pic.twitter.com/VOs56wblcr

— Gordon Liao (@gordonliao) September 26, 2023

Gordon Liao, de hoofdeconoom van stablecoin-uitgever Circle, deelt de bovenstaande data van JPMorgan en zegt: “Het punt wat iedereen mist is dat het gevecht om de kortlopende staatsobligaties zorgt voor een instroom bij de banken.”

Zo lijkt de opkomst van stablecoins dus een belangrijke ontwikkeling te zijn voor de Amerikaanse bankensector.

Market cap stablecoins bezig aan lichte daling

Op het moment van schrijven is de markt voor stablecoins echter bezig aan een lichte daling. Dat heeft wellicht te maken met de fase waar de cryptomarkt zich momenteel in bevindt. Het vertrouwen in een nieuwe bullmarkt is even ver te zoeken en dat zien we terug in de activiteit op de markt.

Are We Getting Close To A Bull Market?🐂

I am more optimistic about the future of Crypto/DeFi than I've ever been.

4 charts showing that the market and crypto adoption is in a much better place than you might think👇

———————-1️⃣———————-

Ethereum +… pic.twitter.com/SSbVtGkFkl

— Thor⚡️Hartvigsen (@ThorHartvigsen) September 26, 2023

Door de hoge rentes op Amerikaanse staatsobligaties is het voor investeerders ook minder interessant om direct stablecoins aan te houden. Als je er toch voor kiest om Amerikaanse dollars aan te houden, dan is het beter om dat via staatsobligaties te doen; want dan ontvang je daar nog een behoorlijke rente over.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Sources


Article information

Author: Phillip Williams

Last Updated: 1698458404

Views: 942

Rating: 4.6 / 5 (54 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Phillip Williams

Birthday: 1909-04-11

Address: PSC 5090, Box 6654, APO AE 65566

Phone: +4052483258508704

Job: Geologist

Hobby: Poker, Stargazing, Mountain Climbing, Graphic Design, Photography, Amateur Radio, Beer Brewing

Introduction: My name is Phillip Williams, I am a irreplaceable, resolute, talented, Determined, sincere, capable, bold person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.