header banner
Default

Da en elev afviste at give håndtryk til en norsk rektor, blev sætningen "Nu har hun lagt sig fladt ned" viral


Ligesom herhjemme har glade skoleelever i vores naboland Norge i løbet af den seneste uge fejret sig selv og deres nu afsluttende eksamener.

Torsdag foregik den traditionsrige uddeling af eksamensbeviser så på en ikke-navngivet skole i Oslo, som det er blevet beskrevet hos det norske Nettavisen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Her var det en 10. klasse – som i Norge svarer til et ”ungdomstrinnet” i Grundskolen – der skulle modtage en lykønskning og et diplom fra deres lærere og rektor.

Sidstnævnte fik hjemmeoptagelserne til at gå viralt, da hun foldede sig gevaldigt ud, da en elev nægtede at give hende et håndtryk ved overrækkelsen.

– Folkens, vi bor i Norge, og sådan her skal det ikke være. Og til jer forældre også, vi bor i Norge, starter den kvindelige rektor, som derefter henvender sig direkte til eleven igen, og siger:

– Du kommer til at skulle arbejde sammen med norske kvinder, ellers vil du ikke kunne lykkes i Norge. Det her må du acceptere. Det må I forældre acceptere.

Du kommer til at skulle arbejde sammen med norske kvinder, ellers vil du ikke kunne lykkes i Norge. Det her må du acceptere. Det må I forældre acceptere.

Rektor på skole i Oslo 

Videoen af rektorens dundertale blev hurtigt en stor sag på først de sociale medier som TikTok og Twitter i Norge, men siden har den absolut også spredt sig til danske platforme.

En af de danske delinger er i skrivende stund oppe på over 73.000 visninger på Twitter.

Og selvfølgelig er kommentarsporerne under videoen delt i to. Der er dem, der synes, at rektoren har en pointe – og at alle burde kunne trykke hinandens hænder uanset køn. Og så er der dem, der mener, at man ikke kan tvinge nogen til den slags. Og at det er elevens valg.

"Haram"-råb fra publikum

VIDEO: Rude muslim student refuse to shake Norwegian principal during graduation ceremony
DankMeme

Fredag var der allerede en udvikling i sagen om rektorens reaktion, da hun sendte en undskyldning ud til forældrene på skolen.

Det norske medie Nettavisen har siden fået aktindsigt i denne undskyldning, og her fremgår det, at den kvindelige rektor havde en klar opfattelse af, at ordene ”haram” blev råbt fra tilskuerne, før nogle af eleverne afviste hendes håndaftryk.

Haram er arabisk og betyder "forbudt". Det bruges i blandt andet i islam, som en religiøs rettesnor for hvad der er tilladt - kaldet halal - og det, som ikke er.

Lægger sig fladt ned

VIDEO: Norwegian Teacher Aggressively Tries To Force Muslim Boy To Shake Her Hand!
Zahid Akhtar

– De af jer, der var med, så, at der opstod en situation på scenen under diplomoverrækkelsen, som var ubehagelig både for os, der stod på scenen, og for jer, der var blandt publikum, lyder det fra hende.

I undskyldningen påstår rektoren desuden, at videoen er klippet og redigeret skarpt.

– Jeg har fået mange tilbagemeldinger og nogle reaktioner på min håndtering af den opståede situation i torsdags. Det forstår jeg godt. Det var for voldsomt og konfronterende. Vi ønsker, at diplomoverrækkelsen er en behagelig afslutning på ti års skolegang, og vi beklager, at hændelsen og min reaktion har påvirket afslutningen på denne årgangs skoletid, skriver hun i den meddelelse, som er sendt til alle forældrene.

Sources


Article information

Author: Jill Sharp

Last Updated: 1700323802

Views: 734

Rating: 4.8 / 5 (51 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jill Sharp

Birthday: 1998-02-10

Address: 66965 Marshall Turnpike, Port Heidi, PA 27422

Phone: +4421748134783493

Job: Article Writer

Hobby: Skateboarding, Ice Skating, Running, Drone Flying, Meditation, Painting, Horseback Riding

Introduction: My name is Jill Sharp, I am a striking, welcoming, talented, Determined, unswerving, spirited, audacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.