header banner
Default

De RUG-kantine behoort tot de duurste in Nederland


Universiteit

kantineprijzen-mobiel

Kantineprijzen vergeleken

VIDEO: TOP 10 DUURSTE RESTAURANTS VAN NEDERLAND! 🍽️
TOP LIJSTJES

De soep wordt duur betaald

VIDEO: Met deze BN'ers ging Matthijs van Nieuwkerk met regelmaat naar bed voor en na de Wereld draait door.
ShowNews

De kantines van RUG-cateraar Beijk behoren tot de duurste universiteitskantines van Nederland, blijkt uit een prijsonderzoek van UKrant onder acht andere universiteiten. Uitwijken naar de Hanzehogeschool heeft weinig nut: die is minstens zo duur.

september 27 at 11:32 AM.
Last modified on oktober 10, 2023
at 15:05 PM.

Avatar photo

Door Rob van der Wal

VIDEO: Jij komt hier zo praten tegen mij????
resul yazir

27 september om 11:32 uur.
Laatst gewijzigd op 10 oktober 2023
om 15:05 uur.

Avatar photo

By Rob van der Wal

VIDEO: Man eet al 50 jaar (bijna) iedere dag een hamburger
NOS Jeugdjournaal

september 27 at 11:32 AM.
Last modified on oktober 10, 2023
at 15:05 PM.

Avatar photo

Rob van der Wal

VIDEO: Nederlander bakt duurste hamburger ter wereld
NOS Jeugdjournaal

Een forse prijsstijging voor soep, broodjes en bijvoorbeeld een flesje cola eerder dit jaar leidt tot de vraag: zijn de kantines van cateraar Beijk opvallend duur, of valt dat wel mee? UKrant vergeleek de prijzen van zeventien bekende kantineproducten – van melk en broodjes tot een banaan en salade – met die van acht andere universiteiten in Nederland, de kantine van het UMCG bij geneeskunde en de Hanzehogeschool.

Wat blijkt? De RUG is met een aantal producten – soep, fruit en een kadetje met kaas – duurder dan veel andere universiteitskantines. Waar je voor een luxer bakje soep bij de RUG 2,50 euro betaalt, bieden veel universiteiten deze aan voor prijzen variërend van 1,30 tot 2 euro.

Prijzen voor Basissoep

VIDEO: Sliedrechtse cafetaria introduceert ‘all you can eat’
Rijnmond
Radboud Universiteit Nijmegen1,95
RUG1,8
UMCG1,5 1
Universiteit Utrecht1,5
Erasmus Universiteit Rotterdam1,4 3
Hanzehogeschool1,37
Vrije Universiteit Amsterdam1,3 1
Technische Universiteit Delft0,95
Tilburg University0,95 2
Maastricht University0,85
Universiteit van Amsterdam

(1) slechts één soort soep te koop
(2) grote portie, ook klein voor 0,65
(3) Slechts één soort soep te koop. Grote portie, ook kleine portie voor 0,95

Soup Vectors by Vecteezy

Een product dat bij de RUG opvallend goedkoper wordt aangeboden, is een flesje mineraalwater. Bij Beijk betaal je 1,20 euro, terwijl bij veel kantines hier 1,50 tot zo’n 2 euro voor wordt betaald. Kanttekening hierbij is dat de RUG voor die prijs een B-merk mineraalwater aanbiedt. Sourcy is te koop voor 1,75 euro.

Fruit is bij de universiteit Tilburg dan weer opvallend goedkoop. Waar je bij de RUG 95 cent voor zowel een appel als een banaan betaalt, is dat in Tilburg slechts 55 cent. Ook in Maastricht is fruit niet duur: 65 cent. In Rotterdam zijn appels en bananen met 1,05 euro het prijzigst.

Bij karnemelk vallen de grote prijsverschillen op: waar je bij de RUG 1,20 euro voor een pakje van 250 ml betaalt, loopt dat bij de universiteit Utrecht en de Tilburg University op tot respectievelijk 1,90 en 2 euro.

Prijs van een banaan

VIDEO: De ergste ruzies ooit op de Nederlandse TV
DiversionTV
Erasmus Universiteit Rotterdam1,05
Technische Universiteit Delft1
RUG0,95
Universiteit van Amsterdam0,95
Vrije Universiteit Amsterdam0,92
Hanzehogeschool0,89
Radboud Universiteit Nijmegen0,8
UMCG0,71
Universiteit Utrecht0,71
Maastricht University0,65
Tilburg University0,55

Wie voor een luxer belegd broodje gaat, betaalt bij de RUG al snel 3,75 euro. Daarvoor krijg je bijvoorbeeld een Italiaanse bol met kip-kerrie, muhammara of brie. Bij andere universiteiten is dat niet veel anders: veel broodjes beginnen bij 3,50 euro en lopen door tot ruim boven de 5 euro voor een broodje beenham (RUG), gegrilde kip (Maastricht) of makreelsalade (Erasmus Rotterdam). Het zijn prijzen die niet veel afwijken van een gemiddelde broodjeszaak.

Iets goedkopere alternatieven zijn er wel: de Tilburg University vraagt 2,75 euro voor een broodje eiersalade of filet americain en de VU Amsterdam 3,10 voor een pistoletje gezond. Echt goedkope sandwiches zijn in de vergelijking niet meegenomen.

Wie in de buurt van het UMCG zit, doet er goed aan daar langs te gaan. De kantine aan de Antonius Deusinglaan 1 (geneeskunde) verkoopt aanmerkelijk goedkopere soep dan cateraar Beijk bij de RUG.  Alle soep kost daar 1,50 euro, tegen 1,80 of zelfs 2,50 euro bij de RUG. Ook melk, cola, fruit en snacks zijn tientallen centen goedkoper bij het UMCG.

Prijs van een glas melk

VIDEO: Dit is de rijkste gemeente van Nederland
De Telegraaf
Universiteit Utrecht2 2
Radboud Universiteit Nijmegen1,8
Technische Universiteit Delft1,8 1
Erasmus Universiteit Rotterdam1,45
RUG1,2
Tilburg University1,1
Universiteit van Amsterdam1,05
Vrije Universiteit Amsterdam0,96
UMCG0,94
Maastricht University0,8
Hanzehogeschool

(1) pakje Alpro soya, geen koemelk te koop
(2) inclusief statiegeld

Milk Vectors by Vecteezy

Duurdere producten heeft het UMCG ook. De luxe broodjes bijvoorbeeld, en ook een salade is niet per se goedkoper bij het UMCG. Voor 5,64 euro krijg je dan wel een box met een maaltijdsalade, waar de RUG voor 4 euro een kleiner bakje biedt dat je zelf vol kunt scheppen met ingrediënten.

Wat ook opvalt: de automaatkoffie van het UMCG is met 2 euro per kopje fors duurder dan bij de RUG zelf (1,25 euro) én zelfs duurder dan de verse koffie van de koffiebar in het UMCG (1,95 euro). Het is daarmee ook meteen de duurste automaatkoffie van de vergeleken kantines. Alleen de TU Delft schenkt duurdere koffie. In haar koffiebar betaal je 2,30 euro.

Voor bezoekers op Zernike is de Hanze qua prijs niet echt een alternatief: alleen een salade is met 3,23 euro noemenswaardig goedkoper dan bij Beijk (4 euro). De rest van de producten hebben een vergelijkbare prijs – een soep kost bij de Hanze 2,47 euro – of zijn zelfs duurder.  

Cateraar Beijk biedt niet overal warme maaltijden aan. Veel andere universiteiten doen dat wel, bijvoorbeeld met het oog op internationals. Het aanbod wisselt sterk binnen en tussen universiteiten, waardoor een prijsvergelijking voor warme maaltijden lastig te maken valt.

Prijs van een volledige maaltijd

VIDEO: RETRO: 30 jaar geleden palmde Paul Herygers Koksijde in
Sporza
Universiteit Utrecht10.7
Hanzehogeschool10.15
RUG9.95
Radboud Universiteit Nijmegen9.7
Maastricht University9.68
Tilburg University9.5
Erasmus Universiteit Rotterdam9.47
UMCG8.83
Technische Universiteit Delft8.75
Universiteit van Amsterdam8.3
Vrije Universiteit Amsterdam7.49

Voor een koude maaltijd lukt dat beter: UKrant vergeleek de prijzen van een fictieve maaltijd, bestaande uit een kop soep, belegd broodje, appel en een flesje cola. De RUG zit met 9,95 euro in de bovenste categorie als een na duurste universiteit. Alleen de universiteit Utrecht (10,70 euro) is duurder. Eén kanttekening: de portiegrootte van een kop soep is niet overal hetzelfde, en bovendien is niet elk broodje hetzelfde belegd. Daarom is een gemiddelde prijs van alle genoemde belegde broodjes per kantine genomen.

De goedkoopste kantine in deze vergelijking is die van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar betaal je 7,49 euro voor de genoemde maaltijd. Opvallend: de VU-kantine wordt gerund door Eurest, dezelfde cateraar als de duurste kantine in Utrecht. 

Binnen Groningen is de RUG voor deze maaltijd niet de duurste instelling. Dat is de Hanzehogeschool met een prijs van 10,15 euro. Het UMCG biedt onze maaltijd ruim een euro goedkoper aan: voor 8,83 euro. Wie in de buurt van het UMCG zit, vindt het dus misschien de moeite waard om een stukje te lopen.

Engels

Sources


Article information

Author: Sherry Fitzpatrick

Last Updated: 1704324603

Views: 1264

Rating: 4.9 / 5 (96 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sherry Fitzpatrick

Birthday: 1933-11-08

Address: 21701 Kimberly Gardens, Robinberg, MI 27699

Phone: +3729011783276275

Job: Paramedic

Hobby: Bird Watching, Photography, Painting, Mountain Climbing, Arduino, Orienteering, Gardening

Introduction: My name is Sherry Fitzpatrick, I am a welcoming, receptive, enterprising, valuable, resolved, steadfast, unswerving person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.