header banner
Default

Mathias betalte prisen, da han købte studiemedicin for bitcoins


Study drugs gjorde det kortvarigt nemmere for Mathias at koncentrere sig på medicinstudiet. I dag kan han se, at pillerne havde konsekvenser for hans helbred.

(Foto: © Grafik: Simone C. Møller)

Da Mathias som medicinstuderende på ulovlig vis købte stoffet modafinil, skete det gennem en indisk hjemmeside, der i dag er lukket.

Han betalte med bitcoins, og kom af med hvad der svarer til godt 1.100 kroner for 200 piller. Det kan man se på kvitteringen for et af hans køb.

I dag arbejder Mathias som læge. Men som studerende tog han i perioder af flere måneder pillerne hver eneste dag for bedre at kunne fokusere – for eksempel til kedelige forelæsninger, fortæller han.

Nu kigger han tilbage på det, han selv kalder for ‘et misbrug’, der ikke nødvendigvis gjorde ham til en dygtigere studerende, men i stedet havde konsekvenser for hans helbred.

- I starten blev jeg bedre til at koncentrere mig. Men da alle symptomerne – depressive tanker, udbrændthed og stress kom i spil - blev jeg en dårligere studerende, siger Mathias i dag.

Mathias er ikke hans rigtige navn, da han ønsker at være anonym. Redaktionen er bekendt med hans identitet.

Siden 2016 har myndighederne ved stikprøvekontrol fundet knap 600 forsendelser med study drugs.

- Vi ser især modafinil indført ulovligt til Danmark. Forsendelserne kommer fra lande udenfor EU, siger Karen Juul Jensen, som er specialkonsulent og jurist i Lægemiddelstyrelsen.

I 2021 er der allerede fundet cirka 120 forsendelser, der normalt bruges til at behandle narkolepsi - og altså hjælper patienter med at holde sig vågne. I 2016 var det tal 33, mens der i 2018 blev fundet hele 208 forsendelser.

Styrelsen oplyser, at man ikke med sikkerhed kan sige noget om, at det betyder, at der bliver indført flere study drugs til Danmark - blot at myndighederne finder mere.

Søvnunderskud og stress

VIDEO: Bitcoins gjorde danske Niklas til mangemillionær - DR Nyheder
P3 Essensen

Mathias købte medicinen hjem, fordi han gerne ville han være så effektiv som muligt.

Det var de tanker, der gik gennem ham, da han de første gange klikkede rundt på nettet for at undersøge mulighederne for studydrugs.

- Jeg vil ikke sige, at jeg følte, at jeg var nødt til at tage det her medicin. Jeg vil nærmere sige, at jeg altid har følt mig nysgerrig på, hvordan jeg kan få mest muligt ud af ting.

- Jeg ville gerne kunne det hele på den halve tid. Det lød enormt tiltalende, siger Mathias.

Det blev da også nemmere at fokusere til undervisningen.

- Det føltes som om, der var ro i mit hoved. Jeg havde ikke alle mulige tanker og bekymringer kørende i baggrunden. Mine tanker begyndte ikke at køre ud ad alle mulige tangenter, siger Mathias.

Normalt bruger man modafinil til at behandle personer med narkolepsi - altså en sygdom, som gør, at man har svært ved at holde sig vågen. Derfor kunne Mathias også sagtens gå i seng efter midnat og stå op næste morgen klokken 6 for at læse, når han tog stoffet, fortæller han.

Sådan fortsatte han, indtil han kunne mærke, at hans ellers sunde og raske krop ikke kunne holde til det.

- De fleste har prøvet at køre søvnunderskud i kortere eller længere tid. Og det er ikke holdbart. Jeg begyndte at få spændingshovedpine og blive irritabel og vred. Stresssymptomer og store humørsvingninger, forklarer Mathias.

I dag kan han se, at han kørte sig selv så hårdt, at hans krop blev stresset.

- Jeg havde lange perioder, især i sommerferierne, hvor jeg overhovedet ikke kunne noget. Jeg var nødt til at ligge i min seng og lave ingenting.

Study drugs i arbejdslivet

VIDEO: Sådan blev Jonas millionær som 22-årig med ADHD
TV2 Nord

Mathias fortæller, at det var nemt at finde forskellige sider på nettet, hvor man kunne bestille medicinen, som blev sendt til Danmark fra USA, Indien eller Seychellerne.

Det er i strid med loven, fordi det i Danmark er ulovligt at købe medicin hjem fra lande uden for EU. Også selv om det ikke kræver en recept i det land, medicinen er sendt fra.

Hvis du indfører medicin ulovligt, kan du blive straffet med en bøde. Hvis du videresælger medicin ulovligt, kan det give en bøde eller op til halvandet års fængsel, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Det handler blandt andet om, at der er en række bivirkninger ved Ritalin og modafinil. Derfor skal man kun tage det, hvis en læge har vurderet, at det er forsvarligt, lyder det fra de eksperter, vi har talt med.

Mathias havde ikke noget problem med at fylde sin mund med de piller, der landede i hans postkasse.

- Ligesom med alt andet misbrug, er man jo ligeglad med, hvor det kommer fra. Hvis man kan mærke en effekt, tager man det, siger han.

Mathias har ikke brugt study drugs siden han skiftede studiebøgerne ud med lægekitlen.

Han har dog overvejet det.

- Jeg arbejder som hårdt presset læge i et sundhedssystem, der kører utrolig stærkt. Hvis man laver forskning, hvilket jeg også har gjort, vil man jo gerne være den bedste indenfor feltet.

Men, siger han, indtil videre er det blevet ved tanken:

- Jeg synes virkelig ikke, at effekten er det værd, hvis jeg kigger på, hvad det koster helbredet.

DR Nyheder har også mødt en anden ung, der tager study drugs. Det er Rasmus. Du kan høre et interview med ham i videoen herunder.

Sources


Article information

Author: Julie Garza

Last Updated: 1699174681

Views: 836

Rating: 4.1 / 5 (36 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Julie Garza

Birthday: 2013-08-03

Address: 4283 Theodore Trail, East Mary, DC 29441

Phone: +3994402541912192

Job: Air Traffic Controller

Hobby: Video Editing, Bird Watching, Fencing, Cross-Stitching, Baking, Scuba Diving, Kite Flying

Introduction: My name is Julie Garza, I am a risk-taking, Open, candid, intrepid, radiant, multicolored, courageous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.